Ancestry panel
De laatste congresdag begon met een interessant panel van Ancestry.com, een van de grote commerciële spelers op de genealogische markt, met 1,7 miljoen abonnees. Tim Sullivan, de CEO van Ancestry, had vier mensen uit de top van zijn bedrijf meegenomen om te vertellen waar het mee bezig is. De grote zaal zat om half negen vol met belangstellenden en via de live stream op internet keken ook de nodige mensen mee. De verwachting is dat de markt de komende jaren sterk zal groeien. Televisieprogramma's als Who Do You Think You Are, in de VS gesponsord door Ancestry, en het gratis beschikbaar komen op internet van de volkstelling van 1940 zullen aanjagers zijn hiervoor.
Het belangrijkste is de content, waar Ancestry vorig jaar 21 miljoen dollar in investeerde. De technologische hulpmiddelen waarmee het publiek die content gebruikt, moeten zo eenvoudig mogelijk zijn. Ancestry demonstreerde een nieuw ´gereedschap´ dat beschikbaar komt in de Amerikaanse volkstelling (Census) van 1911 op hun website. Als je iemand via de index gevonden hebt en de originele inschrijving in de volkstelling te zien krijgt, dan heeft de regel waar de persoon op staat een kleur, en het gezin waartoe hij behoort een andere kleur. Als je met je muis over de velden op zo´n regel loopt verschijnt een ´mouseover´, een tekstblokje waarin de inhoud wordt toegelicht. Als iemands leeftijd wordt vermeld in de census, dan staat in de tekst van de mouseover zijn geschatte geboortejaar. De presentatie leverde oh´s en ah´s en handgeklap vanuit de zaal op. Een ander nieuwtje dat het Ancestry team toonde was het filteren van de namen uit adresboeken, waarvan Ancestry er aardig wat heeft. Geen complete OCR, maar alleen de namen eruit pikken.
Een nieuwe ontwikkeling is dat Ancestry zich op de DNA markt begeeft. Hoe precies werd nog niet verteld, maar wel dat men het als een belangrijke nieuwe activiteit ziet. Door de ontwikkeling van de genetische genealogie, mede dankzij steeds snellere computers, zal DNA steeds meer integraal onderdeel van de genealogie worden, zo is de filosofie. Verwanten zullen elkaar vinden via de Ancestry databases. En DNA zal steeds meer onthullen over onze persoonlijke en familiegeschiedenis.
Verder gaf Sullivan aan dat mobiele apps steeds belangrijker worden. Zo´n 60% van de nieuwe klanten komt via de telefoon of tablet. Ancestry zal vanaf nu nieuwe producten eerst via de mobiele app introduceren.
Het bedrijf werkt nu met 300 ´engineers´ aan zijn producten en daar komen er dit jaar 80 bij. De boodschap van het panel was duidelijk: door innovatie zijn wij klaar voor een groeiende markt en om de concurrentie aan te kunnen.Want met name concurrenten Brightsolid en Archives.com staan nu in de schijnwerpers in verband met de Census 1940.
Familysearch Family Tree
Ron Tanner gaf in de grote conferentiezaal een humorvolle presentatie over Family Tree, het stamboombouwprogramma dat eind dit jaar in Familysearch beschikbaar komt. Family Tree heeft een Wiki karakter en is dus gericht op samenwerking. Je kunt er rechtstreeks in bouwen, je stamboom als Gedcom uploaden, of synchroniseren met je eigen stamboomprogramma.Dat programma moet dan wel de Family Tree API ondersteunen.De opzet van Family Tree doorbreekt volgens Tanner de my-tree-itus van veel genealogen. De gegevens die je in je stamboom opneemt zijn door anderen te wijzigen. Van die wijzigingen wordt en logboek bijgehouden en degene die het gegeven heeft aangeleverd krijgt er een melding van. Er is ook ruimte voor discussie. Het programma maakt het verantwoorden van bronnen mogelijk, het opnemen van links. Je kunt afbeeldingen opnemen, waarbij van scans uit Familysearch de bronverantwoording automatisch meekomt. Bij de grafische weergave van een stamboom krijg je voorouders en nakomelingen van een persoon te zien. Het geheel zag er in de presentatie veelbelovend uit. Als het beschikbaar komt zal ik zeker eens gaan kijken hoe het werkt en als proef een stukje stamboom invoeren. En dan zien of er mensen op af komen die andere opvattingen hebben over de gegevens die ik opgenomen heb.
Minilab van de Family History Library |
Beurs met stands
Aan het eind van de middag maakte ik nog een rondje over de beurs, langs stands van computerprogramma's, webservices, uitgevers, verenigingen, DNA-en-genealogie bedrijven, stamboomprinters, etcetera. Maar er was meer dan alleen stands. In het midden was een media-Hub, een ruimte omgeven door een hek, waarbinnen de 'preferred bloggers' van het congres zaten en twee studio's waren ingericht. Er was een mini-lab met computers van de Family History Library, een tent van Familysearch waar je gratis boeken kon laten scannen, een cybercafé, een 'playground' met bijvoorbeeld biljart, basketbalspel, massagestoelen.
Bij de stand van Billion Graves registreerde ik me als gebruiker en deed mijn eerste transcriptie, van de grafsteen van Violet L. Schmitt (1919-1999), begraven op de Holy Cross Cemetery in Enumclaw, Washington. Even later stond ook de app op mijn telefoon. Billion Graves is een crowdsourcing project waarbij vrijwilligers foto's van grafstenen maken. De app maakt gebruik van de GPS op je telefoon. Met de foto neem je dus de lokatie van de grafsteen mee. Na het uploaden van de foto's kan je ze transcriberen, of laten transcriberen. Je kunt ook met een groep een bepaald project doen. Terug in Nederland maar eens verder uitproberen.
Naast de grote landelijke verenigingen NGS, NEGHS en de Federation of Genealogical Societies was er
één opvallende regionale vereniging, de Southern California Genealogical Society, een actieve vereniging met 4.000 leden. Een van de succesvolle actviteiten is het jaarlijkse driedaagse congres, met 1.500 bezoekers en 100 lezingen van landelijk bekende sprekers. Bij deze "Jamboree" maakte ze in 2011 als eerste genealogische vereniging gebruik van de congresapp die nu ook door Rootstech is geadopteerd.
Voor ik het Salt Palace Convention Center verliet pikte ik een gratis RootsTech T-shirt op (zal het 28 februari in het Stamboomcafé dragen), maakte nog een praatje bij enkele stands, nam afscheid van wat bekenden. Zo kwam de voortdenderende congrestrein ineens tot stilstand, en kwam een eind aan een boeiende week in Salt Lake City.
Hallo Rob,
BeantwoordenVerwijderenInteressant die verslagen uit Salt Lake City. Ik ben er ook ooit geweest. Is die wiki-Ancestry eigenlijk niet hetzelfde als Werelate.org? Een aantal van onze leden gebruikt het, zie bv http://sneuperdokkum.blogspot.com/2012/01/werelate-en-noordoost-friesland-online.html
Groet, Hans
Ik bedoelde natuurlijk de Family Tree wiki.
BeantwoordenVerwijderenEn die bloggers, is dat ook niet een leuk idee voor het congres in Maastricht?
Dag Hans,
BeantwoordenVerwijderenIk heb alleen maar een demonstratie gezien en nog niet het hele programma. Zag er wel sophisticated uit. Het gebruikt het Wiki principe van samenwerking en lijkt daarin op We Relate.
Als je ook een indruk wilt krijgen, bekijk dan de presentatie van Ron Tanner. Die zal binnenkort op de RootsTech website te zien zijn. Men is nu de live stream aan het opknippen in afzonderlijke presentaties. Leuk om te zien ook: hij deed het als een soort stand-up comedian.
Groeten,
Rob