zaterdag 4 februari 2012

Vrijdag 3.2: Tweede dag Rootstech

(Friday 3.2: second Rootstech day)

De keynote was vandaag van Josh Coates, 'technology futurist'. Een van de thema´s die hij aanroerde was dat we in steeds grotere eenheden gaan rekenen, waar we ooit begonnen met Kilobytes is de Terabyte nu een vertrouwde rekeneenheid, en kunnen we met de volgende trap, de Petabyte, langzamerhand omgaan. Ik heb hem na mijn bezoek aan de Vaults afgelopen maandag aan mijn vocabulaire toegevoegd. De volgende trap is de Exabyte. Daar zijn we nog niet aan toe.Dat gebeurt wel binnen tien jaar verwacht hij. De techniek moet dan nog wel een aantal stappen gezet hebben. Geen bewegende delen meer in computersystemen, het gebruikte materiaal mag niet aan verval onderhevig zijn, snelheid en parallelliteit zijn belangrijk en de mens moet er zoveel mogelijk buiten gehouden worden. Want die veroorzaakt vijftig procent van de fouten. Nog grotere eenheden Zettabyte en Yottabyte staan voorlopig in de wachtkamer.

Rondom het lezingencircus zijn andere activiteiten gepland die het congres een bijzonder karakter geven, zoals `unconferencing´ bijeenkomsten. Wie over een bepaald onderwerp wil spreken, bijvoorbeeld ´het gebruik van bronnen annotatie´, 'beroeps versus amateur', een nieuw product, kan zich inschrijven voor een bepaald uur in een bepaald ruimte. De aangemelde sessies staan op een bord aangekondigd en wie belangstelling heeft kan er heen gaan. Wie zo´n sessie aanmeldt is ook de discussieleider.
Een andere vorm zijn de 'poster sessies'. Belangstellenden kunnen zich melden voor een nieuw product of een product in ontwikkeling, de informatie hierover delen met het publiek op een billboard. Tien aanvragen werden gehonoreerd, bijvoorbeeld over het wegnemen van onscherpte uit scans en handschrift herkenning.Een groep studenten van de Brigham Young University stond temidden van de posters hun nieuwe product te presenteren, waarmee ze de derde plaats behaalden in de Developer Challenge (gekoppeld aan het congres). De uitdaging was een technisch innovatief product te ontwikkelen.Hun product heet '20 Minute Genealogist'. Het helpt je snel een kwartierstaat op te bouwen, gebruikmakend van een cirkeldiagram.Als je op een van de kwartieren klikt verschijnt de basisinformatie over de betreffende voorouder. Je kunt zoeken op de ontbrekende informatie (op dit moment alleen in Familysearch). Het programma gaat binnenkort in Beta en een app is in ontwikkeling.

Presentatie van 20 Minute Genealogist
Vandaag was beter te merken dat er meer dan vierduizend deelnemers zijn, ook al komt niet iedereen voor drie dagen.Het was hier en daar wat dringen bij het wisselen van de lezingen. Bij een enkele lezing waren niet genoeg zitplaatsen. Dat gold bijvoorbeeld voor de lezing van Family Tree DNA (FTDNA) over nieuwe wegen in de genetische genealogie. Met mitochondriaal DNA onderzoek en Y-chromosomaal DNA onderzoek zijn we langzamerhand vertrouwd. Die volgen de rechte vrouwelijke of de rechte mannelijke lijn. Met een derde vorm, autosomaal DNA onderzoek, is het mogelijk ook verwantschap tussen twee personen vast te stellen waarbij de verwantschap niet in een van beide rechte lijnen loopt. Men zoek dan naar stukjes DNA die gelijk zijn.
Er waren veel vragen na afloop van de DNA lezing. Onder andere de betrouwbaarheid van autosomaal DNA onderzoek werd in twijfel getrokken, in verband met de manier waarop het DNA vererft. De vijftig procent van het autosomaal DNA die vader en moeder ieder doorgeven verschilt per kind, en daarmee gaat ook erfelijk materiaal verloren. De vraag over het bewaren of weggooien van het monster na de test werd opvallend genoeg niet gesteld. FTDNA houdt de monsters in zijn databank (de oudste dateren van tien jaar geleden) en kan ze bij nieuwe technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen opnieuw gebruiken.Je hebt je DNA dus voor altijd uit handen gegeven.

In de avond was de Family History Library speciaal voor congresgangers tot middernacht open. En voor wie de eerste uitzending van de nieuwe VS serie van Who Do You Think You Are, met acteur Martin Sheen, niet wilde missen stonden schermen klaar.Van de 'FHL by night' werd gretig gebruikt gemaakt. Om 11.00 uur waren er nog 600 bezoekers.Ik heb met veel plezier nog een paar uurtjes aan de Siciliaanse familie Spinuzza besteed.

(English Summary)
One of the themes of Josh Coates, in his humorous keynote, was the continuous scaling in computer capacity. We can handle the Petabyte now, but before we can master the Exabyte some steps have to be taken.    
Next to the presentations other forms of exchange of information are used, for instance ´unconferencing´ and ´poster sessions´. They certainly add something to the program of the congress. During the poster session students of the Brigham Young Universitiy presented their ´20 Minute Genealogy´. With this product they won the third prize in the Developer Challenge.
In the evening the Family History Library had special opening hours for the congress attendees, and they didn't have to miss the first show of the new WDYTYA series. Television screens were installed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten