vrijdag 3 februari 2012

Woensdag 1.2: APG conferentie en bloggers bijeenkomst

(Wednesday 1.2: APG conference and bloggers meeting)


APG-congres
De woensdag stond in het teken van het APG congres en een bloggers bijeenkomst. De dag voor Rootstech organiseerde de Association for Professional Genealogy (APG) zijn jaarlijkse Professional Management Conference, met dit jaar als thema Technique, Tools & Technology. Dit congres is een van de manieren waarop de APG de beroepsgenealoog bij zijn professionele ontwikkeling ondersteunt. Zo'n honderdvijftig leden verzamelden zich woensdag in Salt Lake City voor het congres.


Onderwerpen van de sprekers waren: onderzoekstechniek, onderzoek naar 'native Americans' (indianen), webinars, mediaplanning, het gebruik van apps, het inkomen van de beroepsgenealoog en samenwerking met andere beroepsgroepen. Genoeg stof om een lang blog te vullen. Twee van de presentaties zijn me vanuit mijn persoonlijke belangstelling het meest bijgebleven. 

J. Mark Lowe sprak over 'Advanced research plans', de techniek van het onderzoek, van probleemstelling tot verslag, en de relatie met de klant daarbij. De basis van de methodiek is met de automatisering niet veranderd, maar er zijn allerlei hulpmiddelen gekomen die je kunnen helpen.
Hij illustreerde dat aan de hand van een aantal  apps en services. Zo maakt hij veel gebruik van DropBox. Daarmee zet hij bestanden (documenten, scans, etc) 'in the cloud', waarmee ze overal voor hem en mensen die hij toegang geeft te bereiken zijn. (tot 2 gigabyte gratis)
Ook Google Maps is een belangrijk stuk gereedschap: niet alleen om plaatsen te lokaliseren, maar ook om kaarten te annoteren met historische gegevens.
Jing en Screencast-o-Matic gebruikt hij om screenshots en opeenvolgende handelingen op het scherm op te nemen en zo te kunnen delen met een klant.
Met Wallwisher heb je een online aantekeningenbord, om voor jezelf 'post-its' op te hangen of vragen en gedachten uit te wisselen met de klant.
En met Yammer kan je een privé community opzetten voor klanten of collega's.





Thomas MacEntee, bekend van Geneabloggers, sprak over 'Virtuele presentaties voor professionele genealogen' en richtte zich daarbij vooral op webinars.  In de kern is het een lezing voor publiek, inclusief powerpoint, eventueel met handout. Maar dan digitaal, via internet. Er is speciale webconferencing software beschikbaar. Als het publiek onder de 100 personen blijft betaal je een paar tientjes per maand.
In de Verenigde Staten zijn webinars een bekend verschijnsel. Je kan door middel van de software zelf je webinar organiseren (inclusief aanmelding, herinneringsmail, etc.). Maar je kunt ook gebruik maken van een platform, dat de deelnemer aan de webinar al dan niet laat betalen. In de Verenigde Staten zijn dat bijvoorbeeld Family Tree University, Legacy webinars. De laatste neemt ze op en verkopen ze vervolgens weer door. Thomas MacEntee geeft op deze manier ook lezingen voor verenigingen. De leden verzamelen zich in hun gebruikelijke zaal en volgen via een scherm en speakers de lezing. Of ze zitten gewoon thuis en volgen de presentatie via  hun eigen computer.
Wie het een keer wil proberen kan via Cyndi's list  gratis webinars opzoeken en beluisteren of live bezoeken. Voor de spreker zijn webinars een bron van inkomsten geworden. Hij geeft ze gratis en heeft zijn inkomsten van de handouts die hij erbij verkoopt.
Belangrijk voordeel van webinars is dat de spreker niet hoeft te reizen, dat bespaart kosten bijvoorbeeld voor een vereniging die hem uitnodigt.Ondanks het feit dat in Nederland de afstanden minder groot zijn, zou een webinar toch een goed medium kunnen zijn om kennis te delen. Twee of drie uur reistijd om een lezing te geven is in zekere zin verloren tijd. En je belast het milieu minder.

Tussenstop Family History Library 
Aan het eind van de middag nog even naar de Family History Library geweest om daar met Gerda Bals bij te praten. Zij was jarenlang - tot haar pensioen begin vorig jaar - de Nederland specialist in de FHL.Ze komt er nog regelmatig om zelf onderzoek en in de zomermaanden ook als vrijwilliger. Dan komen er tamelijk veel Nederlandse vakantiegangers langs die Salt Lake City opnemen in en vakantie aan de westkust.


Volkstelling 1940
's Avonds was ik bij een bijeenkomst die Familysearch organiseerde voor bloggers. Doel was bloggers op te warmen voor het crowd sourcing project Census 1940, zodat ze het uitdragen onder hun lezers. De National Archives and Records Administration (NARA) geeft 2 april aanstaande de Amerikaanse volkstelling van 1940 vrij. Vanaf dat moment start Familysearch een gigantisch indiceerproject op basis van scans die al zijn gemaakt. De VS telden toen 131 miljoen personen. Scans en index komen gratis beschikbaar op de website van Familysearch. Het is een uniek samenwerkingproject tussen NARA, Familysearch en de commerciële partners Brightsolid en Archives.com. Hoe snel de index beschikbaar komt hangt af van het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldt op de site van Familysearch.

(English summary)
Wednesday I visited the APG Professional Management Conference: Techniques Tools & Technology. Two presentations had my special attention. J.Mark Lowe gave a talk on 'Advanced research plans. The basic techniques for genealogical research are still the same, he said, but there are new digital tools available. Thomas MacEntee had a presentation on 'Virtual presentations', especially webinars. Certainly something to consider as a speaker or society.
In the evening I was at a bloggers meeting organized by Familysearch to promote the mega-crowdsouring project 1940 Census. The message was: a lot of volunteers are needed. Spread the word. The more volunteers there are, the sooner the index will be available for the public, next to the images.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten