maandag 6 februari 2012

RootsTech 2012: terugblikDe vlucht van Salt Lake City via Denver naar Washington was een mooie gelegenheid om terug te kijken op RootsTech 2012 en hiervan verslag te doen.  Gezien de opkomst, tussen de 4.200 en 4.500 deelnemers, en de enthousiaste reacties die ik om me heen hoorde, was het congres een groot succes.  En perfect georganiseerd. Het zou me niet verbazen als er volgend jaar (21-23 maart 2013) nog meer mensen op af komen, en het congres qua vorm en inhoud verder evolueert.Transitie Familysearch
Aan de basis van het succes ligt de transitie die Familysearch doormaakt, en de enorme drive waarmee dit gebeurt. Familysearch gaat in hoog tempo van fysiek naar digitaal. Het bestaande materiaal, 4,2 miljoen films, zal over een jaar of zes allemaal online staan. Daarnaast heeft men op dit moment wereldwijd allerlei scanprojecten lopen, ook in ons land.
In Europa is Italië op dit moment een speerpunt. Ook in Zuid-Amerika is Familysearch erg actief. In Venezuela bijvoorbeeld werkt men samen met de rooms-katholieke kerk. Alle DTB-registers worden gescand en geïndexeerd. De Venezolaanse katholieke kerk bouwt op basis hiervan zijn ledenadministratie op. De oudere registers komen online beschikbaar voor genealogisch onderzoek.
Die verschuiving naar digitaal is er niet alleen wat  betreft de bronnen. De inhoudelijke ondersteuning vindt ook steeds meer via de website van Familysearch plaats, bijvoorbeeld via het Wiki gedeelte. Vrijwilligers van Familysearch staan de gebruiker bij via de telefoon, zoveel mogelijk in zijn eigen taal. 

In deze transitie past ook het online stamboombouwprogramma Familysearch Family Tree, dat volgens planning eind dit jaar beschikbaar gaat komen. Het is gericht op samenwerking tussen genealogen en zal gebruik maken van onderzoeksstandaarden die de afgelopen decennia in de VS ontwikkeld zijn, bijvoorbeeld over bronverantwoording. Ben benieuwd of genealogen bereid zijn op grote schaal van hun het-is-mijn-stamboom af te stappen. Een van de voordelen is dat verveelvoudiging  van informatie, het steeds weer invoeren van dezelfde personen door verschillende mensen, zal verminderen. En doordat wijzigingen worden bijgehouden en gemeld, bronverantwoording en discussie zichtbaar zijn bij elk feit, kan de kwaliteit van de informatie groeien. Het werkt op die manier als Wiki.
Via een API kunnen gebruikers de informatie uit een computerprogramma synchroniseren met Familysearch, als dit programma deze API ondersteunt. Gebruikers kunnen ook een Gedcom bestand uploaden.  In dit verband is de ontwikkeling van Gedcomx van belang. Na verschillende eerdere pogingen uit het veld om een nieuwe standaard neer te zetten, die voldoet aan tegenwoordige eisen , heeft Familysearch nu zelf de leiding genomen bij de ontwikkeling ervan.Hier zullen nog wel wat hobbels te nemen zijn. 
Hoe serieus Familysearch de toekomst neemt blijkt ook uit het feit dat het twee datacenters bouwt, die onderling constant synchroniseren. Nu hebben ze bij Amazon dataruimte ingehuurd.

Eeuwige band familie
Een belangrijke drijfveer voor deze transitie is dat op deze manier het  genealogisch onderzoek voor de leden van de Mormoonse kerk gemakkelijk onder handbereik  komt. Ze hoeven er niet meer voor naar de familyhistory centra. Tijdens RootsTech waren er bijeenkomsten om onder de leden van de kerk consultants te werven die plaatselijk leden gaan stimuleren met hun stamboom aan de slag te gaan. 
Familysearch wordt financieel ondersteund door de Mormoonse kerk en drijft daarbij op een groot leger aan vrijwilligers. De eeuwige band tussen familie, in heden en verleden, is een van de kernwaarden van hun geloof, en onderzoek naar de familiegeschiedenis wordt gestimuleerd om de band met de voorouders te bevestigen. En digitale beschikbaarheid van bronnen gecombineerd met een online stamboomprogramma bevordert dit werken aan de familiegeschiedenis. De rol van de 4.500 familyhistory centra van Familysearch zal hierdoor ook veranderen. Geen transport van microfilms meer.


Aan de vooravond verdere popularisering?
De verwachting van zowel Familysearch als de commerciële partners is dat de Census 1940 die dit jaar beschikbaar komt de belangstelling van een breed publiek verder aan zal wakkeren (bovenstaand filmpje is om vrijwilligers te werven voor het indiceren). Men vertelde mij dat 4 van de 5 Amerikanen belangstelling voor de geschiedenis van hun familie hebben. Lijkt me erg veel en belangstelling betekent nog niet dat je er voor uit je stoel komt. Het is voor de bedrijven de kunst om zoveel mogelijk geïnteresseerden over de streep te trekken. Er is dus nog een enorm reservoir aan potentiële klanten. Die hebben door televisieseries als Who Do You Think You  Are het beeld dat het onderzoeken van je familie gemakkelijk is. Ze haken nu snel af als ze merken dat het toch wat minder vlot en gemakkelijk gaat. De commerciëlen willen proberen deze klanten binnen te halen door de informatie uit bronnen meer hapklaar aan te bieden en zo de drempel te verlagen.
De samenwerking van het non-profit Familysearch en commerciële partners Brightsolid en Archives.com bij de Census 1940 is op zichzelf al bijzonder. De volkstelling komt op de verschillende platforms gratis beschikbaar en het vinden van Opa of Oma hierin zal  nieuwsgierig maken naar meer.
Interessant om te volgen hoe de commerciële bedrijven de Amerikaanse genealogische markt verder zullen gaan benaderen. Ancestry ziet een grote potentie in Genetische genealogie, met de snelle ontwikkeling van de "DNA-wetenschap". Brightsolid zal zijn productmix ook in de VS inzetten, bijvoorbeeld door een Findmypast televisieserie te ontwikkelen. En nieuwe bedrijven zullen proberen een plek op de Amerikaanse markt te veroveren en zo een graantje mee te pikken van de groeiende belangstelling voor de familiegeschiedenis.

RootsTech als beurs en netwerkplaats 
In dit krachtenveld vindt RootsTech plaats. Het geeft een state of the art van de technologische toepassingen in de genealogie. Het is ook een proeftuin, waar nieuwe producten worden gelanceerd. Er vindt scouting plaats. Zo kocht Ancestry een idee op dat vorig jaar op RootsTech werd gepresenteerd. Je kunt RootsTech in dat opzicht vergelijken met jaarlijkse productbeurzen in andere sectoren. Op zo'n plaats willen de grote en kleine spelers op de genealogische markt zien en gezien worden. Familysearch zelf steekt veel energie in het bij elkaar brengen van die spelers, hen te ontmoeten, te laten netwerken.

Wat betekent dit voor ons?
Het genealogische landschap verandert. Van ontwikkelingen die in de Verenigde Staten plaatsvinden zullen wij direct of indirect, vroeg of laat, iets bij ons terug zien. Dat geldt voor de activiteiten van Familysearch, dat op dit moment met verschillende Nederlandse archieven samenwerkt in scanprojecten, en dat geldt voor commerciële partijen die zullen proberen hun geografisch bereik te vergroten. Genealogie zal nog meer 'global' gaan.


Stamboomcafé met ervaringen over RootsTech
Voor wie met mij na wil praten over RootsTech 2012: op dinsdag 28 februari houdt het Centraal Bureau voor Genealogie van 17-19 uur een ´stamboomcafé´ waar ik over mijn ervaringen zal vertellen en voor iedereen die met me na wil praten beschikbaar ben. Toegang is gratis. Belangstellenden kunnen zich melden via stamboomcafe@cbg.nl


Om zelf een indruk te krijgen van RootsTech kunt u de syllabus van de RootsTech website downloaden en de streams bekijken van de presentaties die opgenomen zijn. Ze komen binnenkort beschikbaar op de site van RootsTech. Familysearch is de totale stream in afzonderlijke presentaties aan het opknippen.In totaal is 22 uur opgenomen. Aan te bevelen is in de eerste plaats de keynote van Jay Verkler, en daarnaast ook het Ancestry panel onder leiding van Tim Sullivan en de presentatie van Ron Tanner over Familysearch Family Tree.

1 opmerking:

  1. Dank voor je uitvoerig verslag (blog) van RootsTech.Heb het elke keer met plezier gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen