vrijdag 3 februari 2012

Donderdag 2.2: Eerste dag Rootstech


Het belangrijkste doel van mijn reis naar Salt Lake City is het Rootstech congres.Vorig jaar werd Rootstech  voor het eerst georganiseerd, en met succes. Het trok drieduizend bezoekers.Ik volgde het op afstand, bekeek de online gezette lezingen en las en hoorde de enthousiaste verhalen van deelnemers. Goed om daar bij te zijn namens het CBG.
Doel van het congres is de 'leverancier van techniek' en de gebruikers daarvan bij elkaar te brengen.Er zijn lezingen, workshops, paneldiscussies. Er wordt kennis uitgewisseld, er worden nieuwe producten gepresenteerd en er wordt veel genetwerkt, zowel in als buiten het congres.

Salt Palace Convention Center


Donderdagmorgen wandelde ik vroeg naar het Salt Palace Convention Center, om niet te lang in de rij te hoeven staan. Om half acht meldde ik me bij de inschrijfbalies en pikte mijn congrestas op bij de balie T-Z. Het podium van de zaal van de opening was sfeervol verlicht, voorzien van grote schermen en uit de speakers klonk rockmuziek. Voor de openingslezing stond Jay Verkler op het programma, voormalig Chief Executive Officer van Familysearch. Hij schetste in een vlot hoog tempo de ontwikkelingen die gaande zijn bij Familysearch en daar omheen. Hij toonde hoe de opslag van persoonsinformatie met bronnen, bronverantwoording, gegevensinterpretaties, links naar informatie, er in Familysearch uit zal kunnen gaan zien, het model dat hier achter zit, de ontwikkeling van een nieuwe Gedcom, van een permanente link naar informatie en bronnen (zodat deze in de toekomst ook nog gevonden kunnen worden). De Gedcom standaard dateert uit 1985 en is hard aan vervanging toe. Dat is al een aantal keren gebeurd. Met de positie die Familysearch nu in het krachtenveld heeft, het grote belang dat ze er zelf bij hebben en de power waarmee dit nu wordt aangepakt zou dat best wel eens kunnen lukken. De keynote is op de website van Rootstech te bekijken. Zeer de moeite waard voor wie een idee wil krijgen in welke richting de digitale genealogie zich kan gaan ontwikkelen. Dat geldt ook voor en aantal andere lezingen die zijn ´gestreamd´.

Tijdens de lunch hield Chris van der Kuyl van Brightsolid de tafellezing. Hij is van Nederlandse afkomst maar spreekt met een onvervalst Schots accent. Het bedrijf heeft, zo gaf hij aan, een ´multibrand approach´. De oorsprong van Brightsolid ligt in Schotland, daar realiseerden ze Scotlands People. Verder bezit het bedrijf Friends Reunited, Genes Reunited, Find My Past UK, Find My Past Ierland, realiseerde het met de British Library de British Newspaper Archive, en heeft het in Engeland een genealogisch televisieprogramma. Sinds kort zijn ze actief op de VS-markt, werken daar samen bij het online brengen van de 1940 Census en startten daar onlangs de website www.censusrecords.com. Tijdens de lunchlezing kondigde hij aan dat het bedrijf werkt aan het online brengen van Findmypast.com, gericht op de VS. Zijn ambitie: de beste genealogie site van de VS worden.

Aan de hand van de Rootstech2012 app op mijn telefoon stelde ik een lezingenprogramma samen. De app geeft je een seintje als je naar een volgende lezing moet en houdt je via push berichten op de hoogte van allerlei activiteiten. Ondanks het feit dat er nog meer deelnemers zijn dan vorig jaar (meer dan vierduizend), was het nergens dringen, hoefde je nergens te wachten en was er tijdens de lezingen overal voldoende plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten