woensdag 1 februari 2012

Dinsdag 31.1: bezoek Familysearch en Records Vaults

(Tuesday 31.1: visit Granite Mountain Records Vault; summary below)

Vanmorgen vroeg stond Michael Hall voor de deur van het hotel om me op te pikken voor een dagje Familysearch, met als hoogtepunt een bezoek aan de Granite Mountain Records Vault. Hij was de perfecte gastheer.Wandelde met me rond in het hoofdkwartier van Familysearch, stelde me aan allerlei mensen voor, die me vervolgens bij praatten over de ontwikkelingen bij Familysearch.


Een deel van de kantoren van Familysearch is in dit Church Office Building ondergebrachtFamilysearch
En die ontwikkelingen gaan heel snel.´Buckle up your seatbelts and hang on tight´ (Doe je gordel om en hou je vast) was, bij het congres dat ik hier in 2000 bezocht, de afsluitende oneliner van een keynote over de ontwikkelingen bij wat nu Familysearch heet. Hij doelde op de catalogus en databases die online kwamen en het gebruik van cd´s. Inmiddels staat het voertuig in de turbostand zou je kunnen zeggen. Toen dachten de mormonen nog vast te houden aan microfilms. Men zag wel iets in Norsam-HD Rosetta, micro-etsen op een nikkelen plaatje. Bronnen werden daarbij met een factor 900 gereduceerd tot een stip.
Een paar jaar geleden is dat beeld volledig gekanteld. Familysearch heeft ervoor gekozen alle 2,4 miljoen microfilms te digitaliseren en de scans gratis via internet beschikbaar te stellen.Als opslagformaat is gekozen voor JPG2000. Die hele conversieoperatie van microfilm naar digitaal zal over vier tot zes jaar voltooid zijn.We profiteren hier inmiddels al van nu de Nederlandse burgerlijke stand (voor zover verfilmd) grotendeels beschikbaar is via Familysearch. Daarnaast zijn de mormonen wereldwijd begonnen met het direct scannen van originelen. Een van de focuslanden is op dit moment Italië, waar men samenwerkt met de staatsarchieven.Voor al deze scans is op den duur een gigantische opslagcapaciteit nodig. Naar verwachting is de behoefte in 2020 350 petabyte is (1 petabyte is 1.000 terabyte). Men bouwt daarvoor twee identieke opslagsystemen, één in de Granite Mountains Records Vaults en één in Missouri, die voortdurende synchroniseren.

Granite Mountain Records Vaults

Granite Mountain Records Vaults
In de bergen, op zo´n veertig kilometer afstand hakten de mormonen in de jaren 1958-1965 6 archiefdepots uit, onderling verbonden door een gang. Het complex gaat 200 meter diep de berg in. Het idee achter de opslag op deze lokatie was dat de films veilig zijn in tijd van oorlog en bij aardbevingen.
Aan de voorzijde van het complex, direct achter de openingen in de berg, zijn de kantoor- en productieruimten.Daar vindt ook de conversie van de films naar digitale afbeeldingen en duplicering van films plaats. De inrichting van de bijbehorende productieprocessen en de zichtbare toewijding van de mensen die hier aan werkten maakten bijna nog meer indruk dan de archiefdepots. Hier staan de 24 filmscanners die de 2,4 miljoen films omzetten naar scans. De rondleider gaf een goed verduidelijkend beeld van de omvang van de klus: als je de films achter elkaar legt gaat de filmstrook die je dan krijgt twee keer de aarde rond. De scanapparaten doen in 6 minuten een 16mm film van 2.000 beeldjes. Dat gebeurt niet beeldje voor beeldje, maar in één keer de hele film. Dit digitale lint wordt vervolgens softwarematig beoordeeld en geknipt in losse afbeeldingen.Een operator bekijkt de automatisch geselecteerde twijfelgevallen op een computerscherm. Het proces is zo ingericht dat de films niet langer dan twee uur uit het depot zijn. De voortgang van de verschillende processen, inclusief de productiestand, is door iedereen te volgen op schermen die aan het plafond hangen. Het zag er allemaal uit als een geoliede machine. Een vijfminuten filmpje op Youtube geeft een goede indruk
De gang naar de eigenlijke depots is voorzien van een zware en dikke stalen deur. Na opening van de deuren in de gang, die toegang tot de depots geven, krijg je eindeloze rijen filmkasten te zien. Aan het eind van de gang kom je via een deur in een ruimte met een groot open waterreservoir, gevoed door de berg. Het water wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder drinkwater. Gastheer Michael had het al aangekondigd: ´It´s the best water you´ve ever tasted´.

Op YouTube staat een filmpje van vijf minuten dat een kijkje in de Vaults geeft.

(Summary)
Today Michael Hall, an excellent host, introduced me in the Familysearch headquarters to some of the staff members. They updated me about developments now and in the near future, the enormous effort being done, bringing the scanned films online, and the ways Familysearch cooperates with other parties. The visit to the Granite Mountains Records Vaults was an impressive experience, not only the storage of the 2,4 million microfilms, but in particular the way the scanning proces is managed and the dedication of the people working on it. At the end of my visit I could drink, in the words of Michael, 'the best water you've ever tasted', from a source in the mountain.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten